logo
Danish

Monday 22nd of October 2018

Nyheder fra Fuglekøjen

Nyheder

Bestyrelsens beretning den 25. juni 2016

Bestyrelsens beretning den 25. juni 2016 aflagt af formanden Margit Lund.

 

Så er det tid igen og jeg vil ønske jer alle hjertelig velkommen. Beretningen dækker året siden sidste generalforsamling 27. juni 2015.

På en arbejdsdag i efteråret blev nettene som sædvanlig fjernet fra alle fangarmene for at undgå eventuelle ødelæggelser p.g.a. eventuelt snetryk.

Her i foråret havde vore frivillige igen en arbejdsdag med at lægge nettene på i fangarmene og rydde op, og Henning har haft travlt med at fælde træer m.v. i den nordøstlige del af køjen. Så nu er køjen igen parat til at modtage de mange gæster, der forhåbentlig kommer. Mogens har igen i det daglige passet køjen forbilledligt til stor glæde for os og for de besøgende, der fortsat kan nyde naturen i køjen. Også en stor tak til de andre frivillige, der udfører et flot stykke arbejde for at køjen fungerer og ser godt ud.

Udsigtstårnet og den flotte udstilling har bevirket, at der igen har været mange besøgende i køjen og med lyset i udstillingsrummet kan publikum også se udstillingen i den mørke tid af året. Vi har anskaffet andre armaturer til belysningen, idet de gamle ikke fungerede helt, som vi havde ønsket. Vi har haft strømafbrydelse i efteråret, da grundvandspumpen slog strømmen og pumpen blev skiftet ud. I januar røg strømmen igen og det viste sig, at der var et kabelbrud foran udstillingshuset.   Vi har haft Åbent hus 6 gange i løbet af sidste år med ca. 220 besøgende. Derudover er køjen jo åben alle dage, hvor folk selv kan gå rundt og blive orienteret ved hjælp af de små foldere, der ligger i boksene ved indgangen til køjen. Grupper på minimum 8 voksne kan også bestille rundvisning ved henvendelse enten til Margit eller Finn og det var der en del, der benyttede sig af sidste år. Taksten er 20 kr. for voksne og gratis for børn samt skoleklasser 100 kr. Vi lavede en rundspørge hos de, der besøgte os på Åbent Hus dagene sidste år og den viste, at det især var annonceringen i Fanø Ugeblad samt Visit Fanø og Åbent Hus-skiltet ved vejen, der fik folk til at besøge os.

Her i år har vi indtil nu haft en tilgang på 16 ællinger, hvoraf Ulla og Leif kom med de 12.

Og som Ulla lige har fortalt i sin beretning, så nærmer dagen sig for Fuglekøjens 150 års jubilæum, idet det var den 23. september 1866 køjen blev åbnet. Denne dag vil blive fejret på behørig vis og I vil få nærmere oplysninger om dette senere.

Dette var ordene og I er velkommen til at stille spørgsmål.

 

Margit Lund

Februarbrev 2016

 

 

Årets ællinger i 2015 har igen været meget tamme. De styrtede op til lågen, når Bjarne kom og fulgte i halen på Mogens, når han slog græs! Vi ved ikke, om det er fordi Sønderjyder er særligt lækkersultne eller de bare er overmåde flinke.

Vi har ikke fået nogen genmeldinger om døde ænder, så vi håber de har det godt et eller andet sted derude i naturen.

Søren Vodbinder lavede jo et nyt net til Ællingefangarmen og monterede det selv, så det var klar til Påsken 2015. Den gode Søren er guld værd for Fuglekøjen med det store arbejde, han laver.

 

Vejret har som bekendt været noget fugtigt det meste af det sidste år. Især den sidste del af august og begyndelsen af september gav meget regn - ja, skybruddene var endda årsag til, at stien fra P-pladsen til Fuglekøjen var ufremkommelig, da den ellers så fredelige bæk, der krydser under stien, var blevet til en brusende flod, som kun kunne passeres med gummistøvler eller bukserne smøget op til knæene. Stien trænger derfor til et kritisk øje, her inden sæsonen starter igen.

Om det er den megen vand eller andre årsager: strømmen gik til Fuglekøjen midt i januar og det var mindre heldigt, idet toilettet har varme på hele vinteren for at undgå frostsprængninger. Gudskelov skete der ikke noget, selv om temperaturen var på den kolde side af frysepunktet. Årsagen til den manglende strøm fandtes under jorden i nærheden af Udstillingshuset, hvor et kabel havde fået et brud.

Det ”strålende vejr” bevirkede, at gæsterne ikke havde megen lyst til at ligge på strandene, men der er jo så meget andet skønt at beskæftige sig med på Fanø - og det har da også dryppet lidt på Fuglekøjen.

Datoerne for Åbent hus i 2016 kan ses på vores hjemmeside www.soenderho-gl-fuglekoje.dk. Det er jo gratis at besøge vores fuglekøje og rundvisning for grupper (minimum 8 voksne) kan bestilles. Priser for rundvisning for grupper 2016: Voksne 20 kr. Børn gratis. Skoleklasser 100 kr.

 

 

 

Vor dejlige fuglekøje er jo også på Facebook, så hvis I er med der, foreslår vi, at I giver jeres venner et praj om at  Smyntes-godt-o  Fuglekøjen for at udbrede kendskabet til den - det fortjener den da!

 

HUSK Fuglekøjen har 150 års fødselsdag den 23. september 2016. Vi er i gang med at planlægge festen, som du vil høre nærmere om senere. MEN SÆT ALLEREDE X I KALENDEREN NU.

 

På gensyn og med venlig hilsen  

 

Raptus and  

 

Ænder følger med når der slås græs

 

Februarbrev 2015

Den sidste del af stien fra P-pladsen blev jævnet og belagt med flis i foråret 2014. En stor tak til Frits Brinch & sønner. Så nu håber vi, at stien ikke kræver den store vedligeholdelse i mange år fremover. Så kan I nemlig komme og besøge os tit og tager måske lidt franskbrød med?

 

Nettet på den fangarm hvor de nye ællinger vokser op i - og som var den første fangarm, der blev renoveret i begyndelsen af dette årtusinde - var begyndt at mørne og der var kommet store huller. Nettet er derfor blevet fjernet, da der var arbejdsdag i efteråret. Der er købt et nyt net, som Søren Vodbinder har lovet at lave klar til den kommende arbejdsdag her i foråret. Så er der kun nogle små puslerier tilbage på fangarmene, som vore mennesker kan lave i løbet af den kommende sommer.

 

Årets ællinger i 2014 - som er mine nevøer - har været meget tamme. De styrtede op til lågen, når Bjarne kom og fulgte i halen på Mogens, når han slog græs! Der er kun kommet en genmelding på en død slægtning, så resten af familien har det forhåbentlig godt et eller andet sted derude i naturen.

 

Der har ikke været helt så mange besøgende i 2014 som i året før, men det synes at gælde alle aktiviteter på Fanø. Det skyldes nok det pragtfulde sommervejr, hvor folk nærmest blev tvunget til at opholde sig på stranden for at få lidt kølighed. Ikke desto mindre har der igen i årets løb været en del rundvisninger for grupper og allerede nu er der bestillinger for den kommende sæson.

 

Datoerne for Åbent hus i 2015 er 06.06., 11.07., 18.07., 01.08. 19.09. og 15.10. Det er jo gratis at besøge vor fuglekøje og rundvisning for grupper kan bestilles for et mindre beløb.

 

Vor dejlige fuglekøje er jo også på Facebook, så hvis I er med der, foreslår vi, at I giver jeres venner et praj om at  Smyntes-godt-o  Fuglekøjen for at udbrede kendskabet til den - det fortjener den da!

 

Har I læst historien om ring nr. 28?? ellers se http://www.aldus.dk/fanoe/fuglekojer/cadiz/ eller læs den i Fuglekøjens Info-rum.

 

På gensyn og  med venlig hilsen  

 

Raptus and  

 

Margit fodre ænder

 

Åbningstider

 

 link6006

Døren til fuglekøjen er åben alle dage fra solopgang til solnedgang. Gå fra P-pladsen ved Landevejen mellem Nordby og Sønderho (ca. 4 km nord for Sønderho og 8 km syd for Nordby) over den skønne Sønderho Hede og nyd udsigten over Albuebugten med Jylland i baggrunden.
Busruten mellem Nordby og Sønderho (og omvendt) har stoppested ved P-pladsen.


Desværre er stien mellem P-pladsen og Sønderho Gamle Fuglekøje belagt med flis, som ikke er egnet for gangbesværede og rollatorer.
 
Vi holder Åbent hus med gratis guidet rundvisning i Sønderho Gamle Fuglekøje mellem kl. 10 og 12 på følgende dage i 2018


Lørdag 14. juli (Uge 28)


Lørdag 04. august (Uge 31)


Lørdag 22. september (Uge 38)


Torsdag 18. oktober (Uge 42)

 
Desuden kan guidede rundvisninger for større grupper for eksempel i forbindelse med en familieudflugt/firmaudflugt eller foreningsudflugt bestilles på tlf. 97 11 64 31 / 20 87 64 31 eller e-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..
Der er mulighed for at indtage medbragt mad/drikke enten indendørs eller udendørs med plads til ca. 20 personer.
Pris for en sådan rundvisning er 300 kr. og derudover 20 kr. pr. person, hvis gruppen er over 15 personer.


Skoleklasser 100 kr.

 

  Guided rundtur

 

 Udflugt

 

Referat Foreningens generalforsamlingen 2014

 

 

 

 

 

 

 

bullit-right      Referat fra foreningens generalforsamlingen den 28 juni 2014         
 

 

Stemningsbilleder fra generalforsamlingen

Stemningsbilleder fra generalforsamlingen

 

Stemningsbilleder fra generalforsamlingen

 

 

 

Påskebrev 2014

Som tidligere har fortalt, har Skovdistriktet ingen penge til at vedligeholde stierne på heden og da stien til vor Fuglekøje var mere end miserabel, måtte Fuglekøjen selv bekostet en udbedring af en stor del af stien fra P-pladsen i foråret 2013 og der tages en bid mere her i dette forår og så må man håbe, at stien ikke kræver den store vedligeholdelse i mange år fremover, for det dræner godt i pengekassen - men hvad hjælper det, at vi holder køjen så pænt, hvis folk ikke kan komme frem til den? 

Familien Allan og Bodil Storm lagde Danmark for deres fødder i efteråret og det gik så meget ud over Fuglekøjen, at der måtte det helt store grej til at rydde op. Nogle af de væltede træer syntes at de ville se, om fangarmene var bygget solidt nok, så der har været en udskiftning af stolper m.v. her i foråret. Hvem har sagt, at det er gratis at drive et frilandsmuseum?

Efter sigende så kneb det på Fanø med at få turisterne til at besøge de forskellige aktiviteter, men igen i 2013 var der rigtig mange besøgende. Det skyldes måske, at aktiviteterne nu annonceres  mange steder.


Som foreningens vedtægter siger, holdes den årlige generalforsamling den sidste lørdag i juni, så det bliver den 28. juni kl. 14, hvor man også har lov til at besøge os.

Datoerne for Åbent hus med guided rundvisning i 2014 er nu fastlagt. Se datoerne andet sted på denne hjemmeside samt på Sønderho Borgerforenings hjemmeside: www.soenderho.dk. Derudover kan rundvisning for grupper bestilles for et mindre beløb. Og så er Fuglekøjen jo åben alle dage fra solopgang til solnedgang, hvor det er gratis at besøge den.

Så på egne og de andre ænders vegne siger vi: På et fornøjeligt gensyn.

 

Mange hilsner

Rufus And

 PS. Skal hilse fra min kone og hendes veninde og sige, at de har travlt med at udruge æg.

Bestyrelsens beretning den 29. juni 2013

Bestyrelsens beretning den 29. juni 2013 aflagt af formanden Margit Lund.

 

 

Så er det tid igen og jeg vil ønske jer alle hjertelig velkommen. Beretningen dækker året siden sidste generalforsamling 30. juni 2012.

 

På et par arbejdsdage i efteråret blev nettene fjernet fra de 5 af fangarme for at undgå eventuelle ødelæggelser p.g.a. snetrykket. Ællingefangarmen lod vi være intakt, for så havde ænderne et sted at være i sikkerhed, men det viste sig desværre, at de fleste ænder havde forladt køjen i vinter.

 

I vinterens løb har Bjarne og hans folk været i gang med at genopbygge den sydøstlige fangarm og da Bjarne ville rette nettet på Ællingefangarmen væltede det hele, idet stolperne var rådnede ved jordoverfladen. Så måtte denne fangarm bygges op fra grunden og har nu samme konstruktion som de øvrige fangarme.

 

Her i foråret havde vore frivillige igen et par arbejdsdage med at lægge nettene på i alle fangarmene og rydde op. Vi var et par piger, der gjorde rent en anden dag, da mændene ikke var der til at svine! og så var køjen parat til at modtage de mange gæster, der besøger den. Mogens har igen i det daglige passet køjen forbilledligt til stor glæde for os og for de besøgende, der fortsat kan nyde naturen i køjen. Også en stor tak til de andre frivillige, der udfører et flot stykke arbejde for at køjen fungerer og ser godt ud.

 

Vi har fået doneret værktøj og arbejdsbord til værkstedsrummet. Tak for det! Den flotte udstilling har bevirket, at der igen har været mange besøgende i køjen og der er nu sat lys op, så publikum også kan se udstillingen i den mørke tid af året.   Vi har haft Åbent hus 5 gange i årets løb fra kl. 10-12 med ca. 260 besøgende og derudover er køjen jo åben alle dage, hvor folk selv kan gå rundt og blive orienteret ved hjælp af de små foldere, der ligger i boksene ved indgangen til køjen. Grupper kan også bestille rundvisning ved henvendelse enten til Margit eller Finn. Det koster kun 15 kr. for voksne og 10 kr. for børn. Jeg havde f.eks. en 3. klasse med børn og lærere rundt i Fuglekøjen og det var bestemt ikke kedeligt.

 

En tysk Drage-entusiast har lavet et flot foto af køjen set ovenfra af en drage påmonteret et kamera. Det kan I se på forsiden af vor nye folder. Her i foråret er der lavet et par flotte videoindslag om vor Fuglekøje. Et på VisitFanoe af Bent Overgaard og et på TVFanø af Mikael Kongevang. Se vor hjemmeside, hvor der er link til disse. Vi annoncerer nu også på Therese Vendelhaves ”Sonderhoinfo”, som kan hentes ind på bl.a. Smartphones.

 

I år har vi en tilgang på 25 ællinger, hvoraf Ulla og Leif kom med de 13. Sidste år sagde Ulla: ”bare vent og se, det er jo sønderjyder denne gang, de skal nok vise, hvad de kan” - og det havde hun ret i, for vi har ikke set meget til dem siden efteråret. De nye ællinger er også sønderjyder, men vi håber de er mere trofaste - det har vist sig, at de allerede er små udbryderkonger!

 

Den 6. juni sidste år meddelte ankenævnet jo afslag på vort og mange andres ønske om en forbedret sti til Fuglekøjen, idet ”Den påtænkte sti ville være for markant i den fredede Sønderho hede”. Vi besluttede derfor, at vi selv måtte reparere stien ud fra det Ankenævnet havde meddelt. Vi fik doneret flis, Skovdistriktet har lagt sti til og vi har jævnet de værste ujævnheder og lagt flis på næsten helt op til Landevejen. Det og reparationerne af fangarmene har kostet næsten 70.000 kr., hvoraf Parthaverne har været så flinke at donere halvdelen, idet vor pengekasse ellers ville have været tom.

 

Dette var ordene og I er velkommen til at stille spørgsmål.

 

 

 

Margit Lund